RTM XL Nieuwsbrief #29
Veel steun voor nieuwbouwplan Lijnbaan en start project Hofplein staat voor de deur.
Voel jij het ook zinderen in de stad? En dan bedoelen we niet alleen het mooie weer. We doelen vooral op de aanstaande vernieuwing van het Hofplein. Die start volgende week en we besteden daar (nogmaals) aandacht aan. Net als aan project De Bund die later start dan we allemaal hopen. We bespreken de implicaties van het failliete Codrico op de gelijknamige nieuwbouwplannen en we doen een derde rondje nieuwbouwprojecten in de stad. Maar we beginnen met een 1 april-grap met een boodschap: pak die Lijnbaan nou eens aan! Veel leesplezier!
1 April-grap laat zien hoeveel mensen verlangen naar een nieuwe Lijnbaan
Het begon met een 1 April-grap. Een persbericht over een totale vernieuwing van de Lijnbaan op onze Instagram-pagina. Het bericht ging over een Noors investeringsfonds wat de Lijnbaan heeft gekocht waarbij per direct ‘alle winkels aan de Lijnbaan in Rotterdam in Noorse handen’ zijn gekomen. Dit moet de weg vrij maken voor tot het ‘volledig transformeren [van de Lijnbaan] tot een dynamisch, gemengd stedelijk gebied met woningen, uitgaansgelegenheden en een vernieuwd winkelaanbod.’
De Lijnbaan zou getransformeerd worden tot nieuwe stadswijk met woningen, uitgaansgelegenheden en een nieuw winkelaanbod
De Noorse plannen gaan uit van volledige sloop van de huidige bebouwing om plaats te maken voor ‘Scandinavische architectuur met duurzaam ontworpen publieke ruimten.’ Het project zou door het leven gaan als de ‘Nieuwe Lijnbaan’ en Rotterdam internationaal weer op de kaart moeten zetten als toonbeeld van moderne stadsontwikkeling. Het had zo mooi kunnen zijn…
De tekst loopt door onder de afbeelding.

Maar het betrof dus, zoals gezegd, een 1 april-grap. Tot verdriet van onze volgers. De reacties stroomden binnen: ‘Was het maar geen 1 april. Het zou fijn nieuws zijn’ of ‘Van die berichten waarvan je hoopt dat ze op 2 april komen’ en ‘maak me nou niet blij met een dooie mus’. De stroom aan opmerkingen laat zien dat er een breed gedragen onvrede leeft in de stad over deze prominente plek in de binnenstad. Politiek gezien durft geen partij zijn vingers eraan te branden. Toch roepen we fracties op: kom met een plan. De Lijnbaan is ontegenzeggelijk een historische plek in de stad, maar ook eentje die snakt naar een nieuwe invulling en verschijningsvorm. Volledige sloop, zoals voorgesteld in de 1 april-grap, hoeft écht niet, maar wat er nu staat is een belediging voor het Rotterdam van nu.
Kortom: neem het heft in eigen hand. Laten we, na 70 jaar, afscheid nemen van de gebouwen waar dit gedeelte onze binnenstad nu uit bestaat. Dit kan écht beter. Een visie die breed gedragen wordt in de stad. Want, zoals het fictieve investeringsfonds FjordCapital AS schreef in het al even fictieve persbericht: “We willen Rotterdam iets teruggeven wat beter aansluit bij de stedelijke dynamiek van de 21ste eeuw.” Een quote die ons uit het hart gegrepen is. Want een snelle AI-uitvraag geeft aan hoe onze binnenstad er óók uit zou kunnen zien. Dit is verre van perfect, maar de mogelijkheden zijn ongekend.
We hebben eerder een podcast gemaakt over de toekomst van de Lijnbaan. Luister die door op de groene knop hieronder te klikken.
Vergunning onherroepelijk maar nieuwbouw De Bund start pas in 2026
Medio 2026 start de bouw van nieuwbouwproject De Bund op de pols van Katendrecht. Tot ieders verrassing waren er geen zienswijzes op het plan en daarna ook geen bezwaren. We hebben in onze podcast en in deze nieuwsbrief hier onze verbazing over uitgesproken, want dat zien we niet vaak. We gaan er inmiddels van uit dat bezwaar en beroep bij de Raad van State standaard horen bij nieuwbouwplannen. En we zijn niet de enige.
Een vergunningstraject zonder bezwaar is zó zeldzaam dat ontwikkelaars die vertraging inmiddels meenemen in de planning
Ontwikkelaars houden daar tegenwoordig ook standaard rekening mee. Het wordt meegenomen in de planning, zodat er onderaan de streep (hopelijk) zo min mogelijk tijd (en dus geld) verloren gaat. Dat deden de ontwikkelaars van BPD en Van Wijnen ook. En toen kwam dat bezwaar niet. En nu is er opeens tijd over, waardoor er ‘pas’ halverwege 2026 gebouwd gaat worden.
De tekst loopt door onder de afbeelding.
Dat voelt natuurlijk wrang, in deze tijd van woningnood; een jaar wachten na het onherroepelijk worden van de vergunning. Ook dit is de keerzijde van het vastgelopen vergunningstelsel: je gokt op ellenlange procedures en vallen die een keer mee dan ben je nog niet klaar om te starten. Een bouwproject eerder starten is lang niet altijd mogelijk als het voorbereidend werk nog niet af is. Bouwbedrijven zitten ook geen duimen te draaien maar zijn vaak compleet volgeboekt.
De verkoop van De Bund start begin 2026. We hebben er alle vertrouwen in dat de appartementen op deze prachtige plek snel verkocht zijn. Het terrein ligt braak, is klaar om bebouwd te worden. We verwachten dat we wel iets eerder dan medio 2026 de eerste activiteiten gaan zien. En tot die tijd hebben we een zekerheid van een nieuw, gaaf project op Katendrecht. En bijna 500 broodnodige nieuwe woningen.
Het faillissement van Codrico. En nu?
Om maar meteen jullie zorgen weg te nemen: nee dit faillissement gaat niet over de Codrico plannen. Op dinsdag 25 maart is het bedrijf Codrico failliet verklaard. Dat is natuurlijk vooral heel erg balen voor alle betrokkenen, zeker voor de werknemers van de fabriek die al sinds 1969 op Katendrecht was gevestigd. Door het faillissement gaat ook de geplande verhuizing naar Spaanse Polder (om plaats te maken voor de bouwplannen) niet door.
Door het faillissement zou positief kunnen uitpakken voor de bouwplannen op het fabrieksterrein
Wij denken dat dit faillissement, hoe sneu ook, positief kan zijn voor de bouwplannen. Normaal had de ruimtelijke procedure voor de nieuwe fabriek nog doorlopen moeten worden met mogelijk een beroepsprocedure bij de Raad van State voor de nieuwe fabriek. En we weten allemaal dat zo’n proces behoorlijk lang kan duren. Ook het wachten op een aansluiting op het stroomnet voor de nieuwe fabriek (geen sinecure door de drukte op het stroomnet) en natuurlijk de bouw en daarna nog de verhuizing vragen veel tijd. Dit alles hoeft niet meer plaats te vinden.
In de nieuwe situatie hoeft enkel gewacht te worden op de uitspraak van de Raad van State voor de bouwplannen op Katendrecht. Dat kan in onze ongeduldige, bouwminnende ogen lang lijken. Toch denken we dat het wachten op de Codrico-plannen met een slordige drie á vier jaar is verkort.
Het derde fotorondje langs bouwputten in de stad
Voordat we beginnen eerst een ‘oeps!’: In de vorige nieuwsbrief schreven we dat het hoogste punt bereikt is van het Max Euwe Kwartier. Dat moest Canvas Living zijn (net iets verderop op het Brainpark). Nou laat de Baantoren zien dat bouwen heel snel kan, maar bij het Max Euwe Kwartier zijn ze in december pas gestart met de bouw. Sorry foutje! En dan nu door naar de foto’s.
Foto’s 1 en 2: Op de Wilhelminapier is de bouw van Chicago begonnen. De bouwkuip wordt uitgegraven. Heerlijk om eindelijk weer activiteiten te zien op de Pier.
Foto’s 3 en 4: Aan de Laan op Zuid nog een bouwkuip en een torenkraan bij School op Zuid.
Foto 5: De eerste activiteiten voor de Scharnier op Katendrecht lijken te zijn gestart! Deze hoek op Katendrecht, naast de SS Rotterdam, gaat een enorme transformatie tegemoet.
Foto 6: Dukdalf in Feijenoord heeft zijn hoogste punt bereikt. Deze toren bestaat uit 96 huurwoningen, waarvan 48 sociaal. Een mooie manier om deze wijk van extra woningen te voorzien.






De laatste week voor de start van de transformatie van het Hofplein
Afgelopen nieuwsbrief schreven we er ook al over, vanwege onze podcast. Maar we kunnen het niet laten het normaals aan te halen. Want volgende week begint het écht: de herinrichting van het Hofplein. Een plek die zo Rotterdams is als het maar zijn kan. En juist daarom is het zo veelzeggend dat juist dít plein in de komende jaren een metamorfose ondergaat. Van verkeersknooppunt naar een groene, stedelijke ontmoetingsplek.
Het Hofplein verandert van asfaltwoestijn naar stadsplein. Een transformatie die veel zegt over het hedendaagse Rotterdam
Wie het Hofplein vandaag oversteekt, waant zich in een asfaltwoestijn. Te veel rijstroken, te weinig verblijfsruimte. Maar dat was ooit anders. Ooit was het Hofplein het échte centrum van Rotterdam. Een druk kruispunt, ja, maar ook een levendig plein met winkels, cafés, bioscopen en natuurlijk het statige gebouw van de voormalige Hofpleinlijn. Een plek waar je afsprak, waar je aankwam of vertrok, waar de stad pulseerde. Die rol is in de loop van de twintigste eeuw veranderd.
De tekst loopt door onder de afbeelding.
De wederopbouw veranderde het plein. De auto won terrein, de mens verloor. Steeds meer ruimte werd opgeofferd aan de doorstroming, steeds minder aan verblijf voor de mens. Het Hofplein werd een plek waar je doorheen ging, niet naartoe. Zelfs de iconische fontein uit 1952 – jarenlang symbool voor kampioensfeesten van Feyenoord – verdween naar de achtergrond, ingeklemd door tot vijf rijbanen aan asfalt.
De komende herinrichting – die tot eind 2027 duurt – zet dat recht. Het Hofplein wordt vergroend, autoluw en klimaatadaptief. Er komen 150 nieuwe bomen, een grote waterberging onder het plein, en ruimte om te verblijven in plaats van alleen over te steken. De iconische fontein blijft uiteraard het middelpunt. Maar in plaats van dat die nu vooral omcirkeld wordt door verkeer, komt hij straks in een groene setting te staan – als hart van een stadsplein dat z’n naam eindelijk weer eer aandoet.
Wat op het eerste gezicht ‘gewoon’ een ruimtelijke herinrichting lijkt, is in werkelijkheid een teken van iets groters. Een verandering in denken over de stad. Over wat centraal staat – de auto of de mens. Het Hofplein staat op het punt opnieuw het kloppend hart van Rotterdam te worden. Maar dan een hart dat klopt voor ontmoeting, voor verblijf, voor leven in de stad.
Wil je meer horen over de totstandkoming van het project (en de andere stadsprojecten)? Luister dan onze laatste podcast terug met projectmanager Hofplein Iris van der Lee en directeur stedelijke bereikbaarheid Coen Jellema.
Komende podcast met Gyz La Rivière
In de volgende aflevering van de RTM XL Podcast praten we met beeldend kunstenaar Gyz La Rivière over onze stad. Naar eigen zeggen is hij ‘getrouwd’ met Rotterdam en we zijn heel benieuwd hoe dat is. Waar zit zijn liefde voor de stad en elke echtelijke twisten vecht hij uit? We gaan met hem en zijn blik op Rotterdam op verkenningstocht.
Je kunt de podcast rond over een kleine twee weken vinden in je podcastapp. Volg ons daar en je mist nooit meer een aflevering.